Comparteix

Contacta amb nosaltres

T’agradaria entrenar en AIGUAJOC? Contacta amb nosaltres i resolem els dubtes que tinguis.

Si vens dels blocs anteriors, ja sabràs com s’estructuren els aliments i quina funció tenen en el nostre cos, si no és així et recomanem que te’ls llegeixis bé abans d’anar al següent pas.

Amb tota la informació que tenim ara, com la traduïm al plat?
Ja tenim els grans pilars de l’alimentació establerts, però, i tot això, com ho traduïm en el nostre dia? Primer de tot hem de recalcar el que hem dit a blocs anteriors, cada persona és un món i té una situació i un context específic, això fa que no hi hagi una dieta màgica que ens pugui servir a tots de la mateixa manera o amb els mateixos resultats. Però si que hi ha unes pautes genèriques que tothom pot seguir per a millorar el seu estil de vida.
A continuació veurem alguns consells que et poden ajudar a controlar millor el que menges i a mantenir una alimentació equilibrada i sana.

  • Menja variat. Pot semblar una ximpleria, però no et límitis als menjars còmodes que portes fent tota la vida, descobreix aliments, posa-li colors i sabors nous al plat i gaudeix de menjar sa.
  • Tingues una alimentació completa. És important que en el nostre dia a dia i en els nostres menjars apareguin tots els grups d’aliments que hem esmentat abans.
  • Controla les quantitats. I això no sols val per a la persona que intenta baixar de pes, controlar les quantitats del que menges t’ajudarà a fer-te una idea de les teves necessitats i amb pràctica podràs anar aprenent a regular-te tu mateix/a el dia que surtis a menjar fora, en època de festes, o la mateixa setmana.
  • Gaudeix de l’hora de menjar. Moltes persones, durant els menjars, sigui per pressa o per costum, tendeixen a estar fent altres coses com mirar la televisió, xatejar amb el mòbil, etc. Ser conscient del que estàs menjant t’ajudarà a no passar-te de la ratlla i a més, en tenir al cap el que estem menjant farà que el cervell ens proporcioni aquesta sensació de sacietat per a no continuar menjant sense fam.
  • Tria el mètode de cuina adequat. Una bona alimentació passa també per la cuina, saber com cuinar els aliments, reduir el consum de fregits, menjars preparats i pastisseria industrial ens ajudarà a reduir el consum de greixos trans i els excessos.
  • Programa bé el teu dia a dia. És important tenir un horari ben organitzat per a poder gestionar el temps de manera adequada i no haver de córrer i improvisar plats ràpids i moltes vegades no gaire nutritius.
  • Adapta la dieta al teu gust. Una dieta no ha de ser restrictiva, deixar-te amb fam ni l’has de fer de mala gana. Has de gaudir del procés igual que dels resultats i és per això que des d’ Aiguajoc recomanem la supervisió d’un professional en l’hora de buscar ajuda dietètica.

Tips i recomanacions

Anem amb els aliments en concret, alguns “tips” que ens poden ajudar amb els nostres plats són:

  • Els plats. És important que en cada menjar o a la gran majoria introduïm tant proteïnes, hidrats i greixos saludables.
  • La fruita i la verdura. Com hem dit abans són essencials en el nostre dia a dia per la quantitat de minerals i vitamines que ens aporten, aquests aliments ens ajudaran a prevenir mancances de tota mena. A part tant fruites com verdures tenen una capacitat saciant que ens pot ajudar a controlar l’alimentació i els moments de fam psicològica. Intenta afegir alguns d’aquests aliments a cada menjar.
Guia saludable i consells de nutrició
  • Els llegums. Els superaliments de veritat, els llegums porten gran quantitat de proteïnes d’alta qualitat, hidrats de carboni d’absorció lenta, fibra, minerals, vitamines… Què més necessitem? Els llegums es poden menjar cada dia i la gran varietat de la qual disposem fa molt més fàcil que la nostra pauta no sigui avorrida.
  • La carn. Un aliment a controlar bé de prop, actualment la població espanyola duplica el consum recomanat de carn setmanal. La carn vermella es recomana no excedir de les dues racions en la setmana, mentre que la carn blanca pot pujar fins a quatre racions per setmana.
  • El peix. Les recomanacions de consum de peix a la setmana són de dues a quatre vegades, intentant que entre un i dues vegades sigui peix blau.
  • Derivats vegetals. Una gran alternativa a l’excés de carn que hem comentat abans. Una font de proteïna completa, plena de minerals i fibra i amb menys greixos saturats que la carn. Un exemple d’alternativa perfecta per a reduir el consum i amb la quantitat d’alternatives que estan sortint avui dia, no hi ha excusa!
  • La sal. Encara que per si mateix no és perjudicial, també és cert que una dieta controlada en sal ens ajudarà a prevenir una pressió arterial elevada. S’ha d’anar amb compte sobretot amb els processaments com les patates de bossa o la fruita seca salada.
  • Els fregits. Com hem comentat abans, el mètode de cocció jugarà un paper important en la qualitat nutricional dels nostres plats, els fregit per norma general es tenen que intentar reduir al màxim a pesar que actualment existeixen alternatives saludables como la fregidora d’aire calent, que utilitza molt menys oli i dona un resultat igual que la fregidora convencional.

En el següent i últim bloc et proporcionarem l’eina per a què, juntament amb aquests consells, puguis estructurar-te com ningú els plats en el teu dia a dia sense que t’hagis de trencar el cap amb quantitats ni percentatges!

5/5 - (1 vote)
5/5 - (1 vote)
Articles que podrien interessar-te
5/5 - (1 vote)